رئيس کل بانک مرکزي گفت: تزريق سرمايه به برخي بنگاهها صرفا منجر به تعويق مشکلات آنهاشده و حجم مطالبات لاوصول را افزايش ميدهد.
به گزارش پايگاه خبري تحليلي پيرغار، ولي اله سيف طي يادداشتي با عنوان «ضرورت تاکيد بر اثربخشي تسهيلات بانکي» در کانال تلگرامي خود نوشت:
افزايش حرارت بدن نشانگر وجود بيماري است. پزشک سعي ميکند ابتدا بيماري را شناسايي و سپس در صدد درمان بر مي آيد. با مسکن بيماري درمان نميشود. کمبود نقدينگي براي بنگاه ها نيز اين گونه است. تا مشخص نشود، علت عدم کارآيي و کاهش ظرفيت توليدي يک کارگاه چيست، تزريق سرمايه در گردش تنها معضل را به تعويق مياندازد.
زنجيره اي از حلقه هاي علت و معلولي در نهايت ميتواند منجر به استمرار توليد و اشتغال شود و يکي از آن حلقه ها سرمايه در گردش است. تا مسئله اصلي شناسايي و برطرف نشود، تامين نقدينگي و سرمايه در گردش به تنهايي راه به جايي نمي برد. ممکن است، بنگاهي به علت شرايط نامناسب فضاي کسب و کار نتواند به صورت اقتصادي فعاليت نمايد.
چه نهاد و دستگاهي مسئول نظارت و رفع مشکلات اصلي اينگونه بنگاه ها است؟ آيا نمي توان بخشي از مجوزهاي غيرضروري را که وقت و سرمايه و نيروي انساني بنگاه را تلف مي کند، حذف کرد؟ آيا امکان اصلاح فرايندهاي نظارتي غير کارآمد و زائد وجود ندارد؟ چه ميزان از مشکلات به تغييرات پي در پي و پرهزينه مقررات مربوط مي شود؟ اين موارد و ده ها عامل ديگر باعث مي شوند تا هزينه هاي توليد افزايش يافته و بنگاه نتواند به صورت اقتصادي فعاليت نمايد. در نتيجه با زيان هاي پي در پي و کمبود نقدينگي مواجه شده و همه خيال مي کنند، تنها مشکل، کمبود منابع بانکي است.
از سوي ديگر ممکن است معضل در درون خود بنگاه باشد. مثلا استفاده از تکنولوژي قديمي و نامناسب، مديريت نامطلوب منابع انساني، عدم آشنايي با نيازهاي بازار و ...
تامين نقدينگي براي اين بنگاه منجر به هدر رفتن منابع بانکي و به معناي تخصيص غير بهينه منابع محدود تسهيلاتي نظام بانکي است.
تا ايرادات و موانع اصلي فعاليت در اينگونه واحدها برطرف نشود، تامين نقدينگي مانند مسکني است که اثرش به سرعت از بين رفته و بنگاه دوباره به شرايط اوليه باز مي گردد. در چنين حالتي تسهيلات مذکور نيز به حجم مطالبات لاوصول سيستم بانکي اضافه خواهد شد.
خوشبختانه در شرايط حاضر بانک ها با انگيزه مثبت در صدد تامين نقدينگي و سرمايه در گردش مورد نياز براي بنگاه هايي هستند که به صورت اقتصادي و سودآور فعاليت مي کنند و اين بهترين و مناسب ترين نوع استفاده از تسهيلات نظام بانکي است که مطمئنا منجر به رشد اقتصادي و اشتغال پايدار براي فرزندان لايق اين مرز و بوم خواهد شد.
منبع:مهر